Blog /

Virtuele daglichtkoepels voor Provinciehuis Groningen

Virtuele daglichtkoepels voor Provinciehuis Groningen

Entreehal Provinciehuis Groningen met vier virtuele daglichtkoepels 'Lemesos' ingebouwd in systeemplafond

Virtuele daglichtkoepels zijn de perfecte oplossing voor plekken met weinig tot geen natuurlijk licht. Ook bij Provincie Groningen zagen ze de voordelen. Een aantal jaren geleden heeft Ixilum onder andere het atrium van het provinciehuis verlicht, nu was de entreehal aan de beurt.

 

Daglicht Hallo licht!

De hal bestaat aan twee zijden uit glas, maar kon toch wel een bak extra licht gebruiken. Daglichtkoepels lijken dan een mooie oplossing voor natuurlijke lichtinval, maar zijn niet altijd mogelijk. Zo ook in het provinciehuis niet. Met Lemesos – onze virtuele daglichtkoepel – konden we dat gewenste extra daglicht nabootsen.
 

Daar waar de zon altijd lijkt te schijnen

Er zijn vier koepels in het plafond ingebouwd, net als gewone daglichtkoepels. Met een diepte van 25 centimeter geeft dat een heel andere uitstraling dan bijvoorbeeld een led-paneel, dat als een vlakke plaat in het plafond ligt.
 
Omdat Lemesos hier is uitgerust met tunable white led, kan de kleurtemperatuur naar wens en behoefte worden ingesteld. Dus willen ze daar in het provinciehuis van Groningen altijd het gevoel hebben dat de zon schijnt, dan kan dat nu met één druk op de knop.