Blog /

Sporthal De Marse: minder armaturen, maar toch meer licht

Sporthal De Marse: minder armaturen, maar toch meer licht

Waarschijnlijk zul je denken: meer armaturen staat gelijk aan meer licht. Een logische gedachte, maar niet een juiste. Althans, niet altijd. Meer armaturen in een ruimte betekent niet automatisch een hoger lichtniveau of een grotere helderheid. Kijk maar naar dit voorbeeld van Sporthal De Marse in Ruinen.

 
Ixilum heeft de sporthal onlangs een verlichtingsrenovatie gegeven. Daarbij vervingen we de oude verlichting door krachtige, balvaste led-armaturen met IK10-certificering. Op de afbeelding zie je links de oude situatie en rechts de nieuwe. Zat het plafond in de oude situatie nog vol met armaturen, in de nieuwe situatie is slechts een derde van het originele aantal gebruikt. En toch wordt er meer helderheid ervaren op de sportvloer. Hoe dat kan?
 

Niet méér verlichting, maar de juiste verlichting

Een hoger lichtniveau en meer helderheid met een prettig resultaat, krijg je niet door simpelweg meer vermogen door de armatuur te sturen, maar door te kiezen voor de juiste (led-)verlichting; armaturen die voldoende helderheid geven, maar niet verblindend werken.
Vanwege de goede resultaten bij een eerder gerealiseerde sporthal in de naastliggende gemeente, hebben we in dit project wederom Fhil Sport toegepast; een krachtig, bal- en slagvast led-armatuur van Duitse kwaliteit.
 
Ook de plaatsing en de uitstralingshoek van de armaturen spelen een rol. Juist als niet het hele plafond is volgegooid met armaturen. Door middel van een (gedetailleerd) verlichtingsplan, inclusief lichtberekeningen, kunnen we tegenwoordig vrij eenvoudig de ideale configuratie samenstellen.
 

Een gelijkmatige lichtverdeling

Je ogen op de bal of shuttle houden tijdens een volleybalwedstrijd of badmintontoernooi kan in de nieuwe situatie zonder verblind te worden door de verlichting. Maar zoals je op de foto’s goed kunt zien aan het vloeroppervlak, is de helderheid tegelijkertijd toch veel groter. Het verschil zit ‘m erin dat de oude armaturen veel helderheid aan het plafond gaven en de nieuwe armaturen het licht gelijkmatiger over de ruimte verdelen, dus ook richting de vloer.
 
Wil je meer informatie over Fhil Sport of sporthalverlichting in het algemeen, neem dan gerust contact met ons op.