Blog /

Een pleidooi voor duurzame schoolverlichting

Een pleidooi voor duurzame schoolverlichting

Het Festival Zwolle

Tijdelijke huisvesting vormt een apart verhaal in de bouwsector. De tijdelijke aard is vaak
leidend voor de invulling van zo’n project. Een voorbeeld is de tijdelijke huisvesting van een school. Er moet verlichting komen, maar men wil daar vaak een “niet te duur” armatuur. Het mag wel “wat minder” zijn. Minder van kwaliteit, met minder goede lichttechnische eigenschappen. Maar het probleem is dat zo’n noodgebouw soms wel zes of zeven jaar in gebruik is, voordat wordt overgegaan tot nieuwbouw.

 
Als dat het geval is, dan zou het lichttechnisch niet minder mogen zijn. Dat zou namelijk betekenen dat een hele generatie schoolkinderen, juist in de belangrijkste periode van hun ontwikkeling, in slechtere lichtomstandigheden doorbrengt. En dát kan toch niet de bedoeling zijn.
 
Ook al is het tijdelijk, je moet natuurlijk wel een geschikte omgeving creëren. Dat het noodlokaal “maar” zes jaar blijft staan, mag geen reden zijn om het bijvoorbeeld met de helft van het licht te doen. Men denkt immers ook niet: “We plaatsen maar één radiator, want daar moeten we op bezuinigen. De kinderen doen maar een jas aan als ze in de klas zitten.”
 
Beter kun je oplossingen toepassen waarbij je de nieuwste technieken gebruikt. Dan kunnen de armaturen die in het noodlokaal zijn geplaatst, wanneer de nieuwbouw plaatsvindt, daarin opnieuw worden toegepast. Want zo lang gaat goede verlichting absoluut mee. Als men op die manier werkt, dan worden er goede, duurzame investeringen gedaan die de ontwikkeling van schoolkinderen alleen maar kunnen ondersteunen.