Blog /

Krachtpatser Fhil doorstaat IK10-test van Dekra

Krachtpatser Fhil doorstaat IK10-test van Dekra

Fhil led armatuur 1200x190mm IK10

De laagst mogelijke prijs bepaalt steeds vaker de kwaliteit (en hoeveelheid!) van de verlichting die in een project komt. Ixilum zet zich al jaren in voor meer kennis over het belang van goede verlichting en het juiste verlichtingsplan. Om er zeker van te blijven dat wij zelf ook de kwaliteit leveren die we voorstaan, laten wij onze armaturen testen. Onlangs heeft expertiseorganisatie Dekra onze Fhil getest op slagvastheid. Omdat Fhil eerder al geslaagd is voor de IK08-test, stond dit keer de IK10-test op het programma.

 

Van IK08 naar IK10

Als wij een lichtontwerp maken voor bijvoorbeeld een sporthal of een gevangenis, dan komt Fhil in veel gevallen als beste uit de bus. Fhil is een krachtig LED-armatuur uit verzinkt staal, met de mogelijkheid tot meer dan 32.000 lumen netto aan lichtvermogen.
 
Toen de Penitentiaire Inrichting Lelystad gerenoveerd werd, kregen wij de opdracht voor het leveren van een armatuur met IK08-certificering. Destijds had Fhil die test al doorstaan, dus was het de logische keuze. Enige tijd geleden zijn de eisen voor verlichting in dergelijke projecten verzwaard. Daarom is Fhil opnieuw door Dekra getest, dit keer op een IK10-score.
 

Hoe gaat zo’n IK10-test in zijn werk?

Om zeker te weten dat de armatuur aan de laatste kwaliteits- en duurzaamheidseisen voldoet, heeft Dekra een mechanische stresstest uitgevoerd. Zo’n stresstest bestaat uit push/pulltesten, buigtesten, draaitesten en punctietesten.
 
Fhil werd vijf keer blootgesteld aan een impact op de lichtafdekking en de metalen behuizing. Drie slagen werden op dezelfde plek aangebracht, de vierde en vijfde mochten daarvan afwijken.
De IK10-code staat voor een impact van 20 joule. De armatuur moet dus vijf keer achter elkaar een impact van 20 joule aankunnen, wil het de IK10-score krijgen. Dit wordt gedaan met een slinger van 5 kilo, die vanaf een hoogte van 400 millimeter op de armatuur wordt neergelaten.
 

Hoe wordt de IK10-score bepaald?

Om te slagen voor de IK10-test, mag de behuizing geen barsten of vervormingen vertonen, moet het nog functioneren zoals bedoeld en mag de veiligheid van de armatuur niet onder een bepaald niveau komen. Oppervlakkige schade, bijvoorbeeld aan de lak of kleine onderdelen aan de buitenkant van de armatuur, wordt buiten beschouwing gelaten.
 

Heeft Fhil een IK10-certificaat behaald?

Na de test zaten er kleine deukjes in de behuizing van de armatuur. Dit wordt als een zeer beperkte hoeveelheid schade beschouwd. De lichtafdekking heeft geen enkele waarneembare schade opgelopen. Dekra concludeerde dat de veiligheid en integriteit van de behuizing niet is aangetast. Fhil heeft de test doorstaan en is daarmee een IK10-gecertificeerd armatuur.