Blog /

Interview met Erwin Soer: Deel 1

Interview met Erwin Soer: Deel 1

Erwin Soer is lichtontwerper en -adviseur. Sinds 1989 is hij werkzaam in het vak. In 2004 begon hij voor zichzelf en heeft hij Ixilum opgericht.
Nu, 12,5 jaar later, blijft hij zoeken naar nieuwe mogelijkheden om mooie, creatieve, architectonische oplossingen te creëren voor zijn opdrachtgevers. Stilzitten past daar niet bij. Maar hij maakt graag even tijd voor het beantwoorden van een aantal vragen over het vak en zijn eigen werk.

 

Hoe ben je in het vak terechtgekomen?

Daar heb ik destijds bewust voor gekozen. Ik wilde het vak in, omdat licht mij fascineerde. Na sollicitaties bij verschillende fabrikanten, ben ik in 1989 bij Zumtobel begonnen. Voor die firma heb ik exact 14 jaar gewerkt.
 

Daarna ben je voor jezelf begonnen. Waarom heb je die keuze gemaakt?

Ik wilde meer mogelijkheden creëren. Ik wilde de uitdaging aangaan om op eigen benen te staan, onderscheidend te zijn en mijn creativiteit naar boven te laten komen. Om creatiever om te kunnen gaan met realisaties van verlichtingsplannen en armaturen. Ik had de wil en drive om een eigen bedrijf te hebben, om met een eigen manier van denken invulling te kunnen geven aan projecten.
 

En zo geschiedde…

Het gaf best wel wat spanning om hiermee te beginnen, maar verrassend genoeg was er veel aandacht van mensen die wilden samenwerken. Toen ik voor mezelf begon, dacht ik dat van mijn bestaande klantenkring 25 tot 50 procent contact met me zou opnemen voor projecten. Dat lijkt misschien wel heel positief gedacht, maar terugkijkend is dat ook wel ongeveer gebeurd. En toen ik eenmaal was gestart, gaf Jan Nicolai aan dat hij graag bij me wilde komen werken. Exact een jaar later is hij in dienst gekomen.
 

Jullie kenden elkaar al goed, klopt dat?

Ja. Toen ik bij Zumtobel werkte, zat er op een gegeven moment veel progressie in. In 1996 mocht ik een nieuw kantoor openen. De eerste medewerker die ik aannam, was Jan. Sindsdien werken we al samen.
 

De naam van je bedrijf is ixilum. Waar staat dat voor?

De naam Ixilum is fonetisch geschreven en betekent heel eenvoudig ik zie luminantie. Luminantie kun je uitleggen als helderheid. Het is het deel van het licht dat we kunnen zien. Je zou het ook reflectie kunnen noemen.
 

Hoe ben je op die naam gekomen?

Ik heb een keer op een auto xinix zien staan. Dat zette mij aan het denken. Ik dacht: Ixilum, dat vind ik wel leuk. Veel mensen denken dat het een of andere Latijnse benaming is, maar eigenlijk is het kinderlijk eenvoudig. Als een grapje ontstaan.
 

Onlangs is de volledige naam van het bedrijf gewijzigd van Ixilum Lichttechniek naar Ixilum Licht. Wat is daarvoor de reden geweest?

Als we de naam Ixilum Lichttechniek gebruikten, werd meestal gedacht aan de technische kant van licht, de industrie. Men wist niet dat wij ook heel creatieve, architectonische oplossingen maken en had dus een onjuist beeld van ons.
 

Om een juist beeld te geven: hoe zou je Ixilum in een paar woorden omschrijven?

Creatief, kwalitatief, betrouwbaar, servicegericht, oplossingsgericht. Dat klinkt misschien cliché, maar laat ik het zo zeggen: ik zoek liever naar een oplossing met minder winst, dan een oplossing met winst juist als uitgangspunt. Mijn werk is uit mijn hobby, uit een passie voor licht ontstaan. Het leuke is dat we er ook nog geld mee verdienen.
 

Hoe is die passie voor licht ontstaan?

Ik ben geïnspireerd door mijn vader, die altijd wel een beetje met licht bezig was. Maar aanvankelijk wilde ik reclametekenaar worden. Totdat ik iemand ontmoette die zei: joh, je moet tot de beste drie van Nederland behoren, wil je daarmee je brood kunnen verdienen. Om die reden heb ik daar niet voor gekozen en ben ik op mijn vaders advies ingegaan om elektrotechniek te studeren. Nadat ik die opleiding had afgerond, heb ik bij twee elektrotechnische bedrijven gewerkt. Uiteindelijk is er een samensmelting ontstaan tussen elektrotechniek en mijn creatieve kant, waardoor ik de verlichtingstak ben ingerold.