Stel je voor, je werkt aan een renovatieproject. Je moet de verlichting nog kiezen, maar er is een probleem: het gebouw heeft lage plafonds. Pendelen zal daardoor niet gaan. Dat beperkt de hoogte van de ruimte namelijk nog verder, waardoor mensen er geneigd zullen zijn te bukken. En dat doet afbreuk aan de beleving van de ruimte. Je bent dus genoodzaakt inbouw- of inlegarmaturen te gebruiken. Maar juist vanwege die lage plafonds, wil je de ruimte optisch verhogen. Hoe moet dat dan, als indirect stralend licht van pendelarmaturen uitgesloten is? Een grote hoeveelheid helderheid aan het plafond is immers alleen met dat type armaturen bereikbaar. Toch?
Op de meeste plaatsen waar mensen actief zijn, vormt direct licht de basis. Dat valt rechtstreeks op het werkvlak. Boven de armatuur is weinig helderheid waar te nemen. Het is een relatief donker vlak. Kleurgebruik in de ruimte kan daarin een klein verschil maken. Lichte kleuren hebben een hogere reflectiewaarde dan donkere kleuren, dus een lichte vloer en een licht werkvlak geven iets meer helderheid aan het plafond.
Hoe werkt dat, direct/indirecte verlichting?
Een direct/indirect pendelarmatuur verspreidt naast direct licht ook indirect licht. Het indirecte licht schijnt via het plafond op het werkvlak. Zowel boven de armatuur als op het werkvlak valt meer helderheid waar te nemen dan bij direct licht alleen. En ook voor het plafond geldt: hoe lichter het oppervlak, hoe meer licht het reflecteert. Een lichter (verlicht) plafond betekent dus weer relatief meer licht op je werkvlak.
Direct/indirect licht zonder pendelarmaturen
Wist je dat je helderheid aan het plafond net zo goed kan creëren met inbouw- of inlegarmaturen? Een voorbeeld hiervan is Carat. Deze armatuur combineert de lichttechnische eigenschappen van een direct/indirect pendelarmatuur met het gemak van een inlegarmatuur. Via een roosteroptiek of diffusor geeft de armatuur directe verlichting. Dit zorgt voor een grote hoeveelheid helderheid op de werkplek.
Daarnaast creëert het de beleving van indirect licht, door de helderheid van de armatuur aan weerszijden van de optiek. Deze helderheid wordt diffuus in de ruimte gestrooid door een micro-prismatische afscherming. Dit geeft een gelijkmatiger lichtverdeling. En dat zorgt weer voor een prettige lichtbeleving.
Zo licht als een heldere hemel
Als een armatuur naast direct licht ook indirect licht verspreidt, dan valt er aan het plafond meer helderheid waar te nemen. Het resultaat: de ruimte oogt hoger en vooral lichter. Dat geeft een ruimtelijk en opgewekt gevoel. Vergelijk het maar met het verschil tussen een druilerige dag met grijze wolken en een zonnige dag met lichtblauwe lucht. Wie voelt zich niet beter bij een heldere hemel?