Architecten

Wanneer kreeg verlichting voor het laatst een rol van betekenis in uw project? En weet u nog hoe dat heeft uitgepakt? Uiteraard wilt u als architect dat verlichting bijdraagt aan de kwaliteit van uw ontwerp, want uw ontwerp is de basis van het project. Maar vaak komt licht pas aan het eind van het traject aan de orde. Zonde.
 
Wij bij ixilum denken dat u als architect erbij gebaat bent eerder in het traject over licht na te denken. Dit geldt in het bijzonder voor de combinatie van daglichttoetreding en kunstlicht. We krijgen met z’n allen lang niet altijd voldoende daglicht. Er moet genoeg kunstlicht aanwezig zijn om dit tekort te compenseren. Zeker in de donkere winterperiode, waarin van nature sprake is van minder daglichttoetreding.
 
Er wordt vaak vanuit gegaan dat in een gebouw altijd daglicht aanwezig is, maar ook wanneer een gebouw alleen binnen de 8-urige werkdagen gebruikt wordt, is daglicht meestal niet genoeg. Daar komt altijd kunstlicht bij kijken.
 
U heeft bij elk ontwerp ongetwijfeld een doel voor ogen, een bepaald gevoel of een bepaalde beleving die het gebouw moet creƫren. U wilt vast niet dat het tot eenheidsworst verwordt. Dan zou het zonde zijn om uw projecten wel af te ronden met standaard lichtoplossingen. Als u verlichting eerder een rol geeft, kunt u het gebruiken om de puntjes op de i te zetten en daadwerkelijk te tonen wat u al die tijd voor ogen hebt gehad met uw project.