Blog /

Bespaar kostbare energie

Bespaar kostbare energie

Rabobank Hardenberg

Stel je voor, je werkt aan de renovatie van een gebouw met lage plafonds.
De verlichting moet nog worden gekozen, maar er is een probleem: je bent door de geringe hoogte genoodzaakt inbouw- of inlegarmaturen te kiezen. Want als je gaat pendelen, wordt de hoogte van de ruimte zo sterk beperkt dat mensen geneigd zullen zijn te bukken. En dat doet afbreuk aan de beleving van de ruimte. Maar hoe moet je de ruimte optisch verhogen, als je geen pendelarmaturen kan gebruiken? Een grote hoeveelheid helderheid aan het plafond wordt immers alleen met dat type armatuur bereikt. Toch?

 
Op de meeste plaatsen waar mensen actief zijn, vormt direct licht de basis. Dat valt rechtstreeks op het werkvlak. Boven de armatuur, aan het plafond, is weinig helderheid waar te nemen. Het plafond is een relatief donker vlak. Het kleurgebruik in de ruimte maakt een klein verschil; omdat lichte kleuren een hogere reflectiewaarde hebben dan donkere kleuren, ontstaat er iets meer helderheid aan het plafond door een lichte vloer en een licht werkvlak te gebruiken.
 

Direct/indirecte verlichting

Een direct/indirect pendelarmatuur verspreidt naast direct licht ook indirect licht. Het indirecte licht schijnt via het plafond op het werkvlak. Zowel op het werkvlak als boven de armatuur valt meer helderheid waar te nemen dan bij direct licht alleen. En ook voor het plafond geldt: hoe lichter het oppervlak, hoe meer licht het reflecteert. Een lichter plafond betekent dus relatief meer licht op je werkvlak.
 
Niet iedereen weet dat je helderheid aan het plafond net zo goed kan creëren met inbouw- of inlegarmaturen. De Carat is hier een voorbeeld van. Deze armatuur combineert de lichttechnische eigenschappen van een direct/indirect pendelarmatuur met het gemak van een inlegarmatuur. Via een roosteroptiek of diffusor geeft de armatuur direct licht. Dit zorgt voor een grote hoeveelheid helderheid – door het oog waar te nemen licht – op de werkplek.
 
Daarnaast creëert ze de beleving van indirect licht, door de helderheid van de armatuur aan weerszijden van de optiek. Deze helderheid wordt diffuus in de ruimte gestrooid door een micro-prismatische afscherming. Dit geeft een gelijkmatiger verdeling van het licht. En dat geeft een prettige lichtbeleving.
 

Kostbare energie besparen

Als een armatuur naast direct licht ook indirect licht verspreidt, dan valt er meer helderheid waar te nemen aan het plafond. Het resultaat is dat de ruimte hoger en vooral lichter oogt. Vergelijk het met het verschil tussen een druilerige dag met grijze wolken en een heldere, zonnige dag met een lichtblauwe hemel. Hetzelfde opwekkende effect dat de lichtblauwe hemel heeft, heeft – weliswaar in mindere mate – ook het lichtere plafond.
 
Bovendien is de grotere hoeveelheid licht goed voor je ogen. Want hoe meer licht op je werkvlak aanwezig is, hoe sterker het contrast dat je ogen kunnen waarnemen. Zwarte tekst op een wit papier is simpelweg makkelijker te lezen bij veel licht. Je ogen hoeven minder hard te werken om de zwarte letters van de witte achtergrond te onderscheiden. En daardoor besparen je hersenen energie. Kostbare energie.